1 2 3 4


MÉDIATÖRVÉNY ADATSZOLGÁLTATÁSRA KÖTELEZŐ RENDELKEZÉSEI AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ELŐTT:
AZ ALKOTMÁNYOSSÁGI INDÍTVÁNYOK ÉRVEI 1.

A Médiatörvény 175. szakaszával kapcsolatban több indítvány is érkezett az Alkotmánybírósághoz. Ezekben elsősorban a megfelelő indokoltság nélküli, készletre történő adatgyűjtés és ehhez kapcslódó adatszolgáltatást kifogásolták.

Az indítványok egyrészt az Alkotmány 59. szakaszára hivatkoztak. Az Alkotmány 59. szakasza többek között a személyes adatok védelméhez való jogot deklarálja, az Alkotmány ezen rendelkezésén alapulnak az Adatvédelmi Törvény szabályai is. Az Alkotmány 61. szakasza főként a sajtószabadságról, a véleménnyilvánítás szabadságáról, a közügyekről való megfelelő tájékoztatáshoz való jogról rendelkezik.

A konkrét indok nélküli kötelezési lehetőség szintén az indítványok egyik fontos érve volt. A törvényben védett titkok közül így akár adatszolgáltatási kötelezettség lenne előírható olyan adatra is, amelyből az újságíró forrása is megismerhető lenne a hatóság számára. A fentiek alapján felmerült, hogy a kormányzat tevékenységét esetlegesen kritizáló, a közvélményt ezzel kapcsolatban informáló médium gyakorlatilag a kormányzat, a kzhatalom részének tekinthető hatóság számára teljes mértékben betekinthető. Szintén felmerült, hogy a Médiatörvény 175. szakasza mennyire felel meg a tisztességes eljárás követelményének.

Az Alkotmánybíróság által is megvizsgált Európai Emberi Jogi Bíróságnak a sajtószabadsággal, illetve az újságírói források anonimitásban maradásával kapsolatos gyakorlata szerint fontos a sajtószabadság biztosítása érdekében a forások anonimitásának biztosítása. A bíróság szerint független kontroll szükséges az illetéktelen hatósági kötelezésekkel szemben. A független kontrollnak a bíróság értelmezésében előzetesnek kell lennie, mivel csak így lehetséges a sajtószabadság megvédése. Fontos az is, hogy a vonatkozó szabályozásban le legyen fektetve, hogy csak akkor van lehetőség az források felfedésére kötelezésre, ha más alternatíva nem áll a hatóság rendelkezésére. Amennyiben ezek hiányoznak, akkor az a sajtószabadság indokolatlan korlátozását jelenti.

Dr. Kovács V. Gábor
infokommunikációs szakjogász
ügyvédKapcsolódó szakterület:
 • Médiajog


 • Kapcsolódó cikkek:
 • Médiahatósági adatszolgáltatásra kötelezés
 • Médiatörvénybeli adatszolgáltatás alkotmányossága: sajtószabadság és a személyes adatok védelme


 • Összes cikk

  Összes szakterület

  Kapcsolat

  Főoldal


  Kovács V. Gábor Ügyvédi Iroda
  Dr. Kovács V. Gábor ügyvéd
  infokommunikációs szakjogász
  Telefon: 06-30 / 655-8458
  Mail: kovacsvg@kovacsvg.hu


  Összes cikk >>>
  Szakterületek >>>
  Szakmai önéletrajz >>>
  Kapcsolat >>>
  Főoldal >>>