1234


MÉDIAHATÓSÁGI ADATSZOLGÁLTATÁSRA KÖTELEZÉS

A Médiatörvény 175. szakasza adataszolgáltatási kötelezettségeket írt elő elsősorban a médiaszolgáltatókra és a sajtótermékek kiadóira. A törvényszöveg szerint kötelezettek abban az esetben voltak kötelezhetők, amennyiben a Médiahatóság Médiatörvény által előírt hatósági hatáskörébe tartozó feladat teljesítéséhez szükséges volt az adat. A 175. szakasz alapján a Médiahatóság kötelezhette a Médiatörvény hatálya alá tartozó vállalkozásokat, hogy időszakosan vagy folyamatosan szolgáltassanak adatokat. Emellett a hatóságnak joga volt a helyszínre telepített, vagy folyamatba épített ellenőrző rendszereel történő táv-adatszolgáltatásra is kötelezni a vállalkozásokat. Fontos rendelkezés volt, hogy a hatóság akár törvény által védett titoknak minősített adat átadására is kötelezhette a vállakozásokat kivételes esetben.

AZ ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG ELŐÍRÁSA A Médiahatóság előbb felhívással, ennek nemteljesítése esetén pedig határozattal kötelezhette a szolgáltatókat, illetve kiadókat az adatszolgáltatás teljesítésére. Amennyiben a Médiahatóság határozatot hozott az adatszolgáltatási kötelezettségről, úgy ez ellen fellebezésnek nem, hanem bírósági felülvizsgálatnak volt helye. A felülvizsgálati kérelem benyújtásának halasztó hatálya van a határozat végrehajtására.

AZ ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLATA A bírósági felülvizsgálat a Médiatörvény-szöveg szerint azonban nem a közgigazgatási határozatok felülvizsgálata esetén általánosnak mondható peres eljárásban kerül felülvizsgálatra a bíróság által, hanem nemperes eljárásban, rendkívül rövid, 15 napos határidő mellett. A meghozott végzés ellen fellebbezésnek nem adott helyt a Médiatörvény szövege, szemben az egyfokú eljárásban meghozott közigazgatási határozatok elleni bírósági eljárásban előírt kétfokú (felülvizsgálati eljárásással kiegészítetett) jogorvoslati lehetőségekkel.

Dr. Kovács V. Gábor
infokommunikációs szakjogász
ügyvéd


Médiahatósági adatszolgáltatásra kötelezés cikk részei:
 • Az adatszolgáltatási kötelezettség előírása
 • Az adatszolgáltatási kötelezettség bírósági felülvizsgálata


 • Kapcsolódó szakterület:
 • Médiajog


 • Kapcsolódó cikkek:
 • Médiatörvény adatszolgáltatási rendelkezései az Alkotmánybíróság előtt: az újságírói forrás védelme
 • Médiatörvénybeli adatszolgáltatás alkotmányossága: sajtószabadság és a személyes adatok védelme • Összes cikk

  Összes szakterület

  Kapcsolat

  Főoldal


  Kovács V. Gábor Ügyvédi Iroda
  Dr. Kovács V. Gábor ügyvéd
  infokommunikációs szakjogász
  Telefon: 06-30 / 655-8458
  Mail: kovacsvg@kovacsvg.hu


  Összes cikk >>>
  Szakterületek >>>
  Szakmai önéletrajz >>>
  Kapcsolat >>>
  Főoldal >>>