1 2 3 4


HÁLÓZATFAJTÁK, KONCESSZÓ ÉS KONCESSZIÓS SZERZŐDÉS A HÍRKÖZLÉSI TÖRVÉNY ELSŐ IDŐSZAKÁBAN

HÁLÓZATFAJTÁK A HÍRKÖZLÉSI TÖRVÉNYBEN A hírközlési törvény alapetően közcélú, saját célú, külön célú és zártláncú távközlő hálózatot különített el. Saját- és külön célú, valamint zártláncú hálózatot bárki üzemltethetett a telekhatáron belül. Ezek telekhatáron túlterjedően is üzemeltethetők voltak hatósági engedély alapján, feltéve, hogy azt csak zárt kör kiszolgálására használják. Az engedély hálózat létesítésére, üzemebe helyezésére, összekapcsolásra vonatkozott, illetve a ha berendezések használatba vételére, üzemeltetésére.

KONCESSZIÓS KÖRBE TARTOZÓ HÍRKÖZLÉSI SZOLGÁLTATÁSOK A távközlési szolgáltatások egy része koncessziós körbe tartozott. Ezek a közcélú telefonszolgáltatás, mobil telefonszolgáltatás, személyhívó szolgáltatás, illetve országos és körzeti rádió- és televízió műsor szétosztás. A közcélú szolgáltatások vonatkozásában a hírközlési törvény hatósági engedélyezési eljárás lefolytatását írta elő. Azon szolgáltatásokat, amelyek nem voltak közcélúak, elegendő volt bejelenteni a hatóságnak, sem engedélyre nem votl szükség nyújtásukhoz, sem pályázni nem kellett rájuk.

A KONCESSZIÓS SZERZŐDÉS A koncessziós körbe tartozó szolgáltatások vonatkozásában a szolgáltatóval szerződés kerül megkötésre a hírközlési törvény szerint. A koncessziós szerződés időszakonként felülvizsgálatra kerülhetett az illetékes miniszter által. A kezdeti szabályozás szerint fogyasztói érdekek, fejlesztési követelmények, illetve iődközben megjelent nemzetközi szerződésen alapuló kötelezettségek alapján. Később ezek a lehetőségek bővültek a honvédelmi, közbiztonsági, nemzetbiztonsági érdekekkel. A koncessziós körbe tartozó hírközlési szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatóal szemben a hírközlési törvény profiltisztasági követelményeket is meghatározott, az ilyen szolgáltatók csak a hírközlési szolgáltatáshoz szorosan kapcsolódó szolgáltatásokat nyújthattak.

Dr. Kovács V. Gábor
infokommunikációs szakjogász
ügyvédKapcsolódó szakterület:
 • Távközlési jog • További cikkek hírközlés témakörben:
 • Hálózati és előfizetői szerződés a Hírközlési Törvényben >>>

 • Beszédcélú és adatátviteli hírközlési szolgáltatások minősége >>>

 • Azonosító- gazdálkodás és hírközlés védelme zavarás esetén >>>

 • Távközlési és hírközlési törvény területi és személyi hatálya >>>

 • A hírközlési törvény célja >>>


 • Összes cikk

  Összes szakterület

  Kapcsolat

  Főoldal


  Kovács V. Gábor Ügyvédi Iroda
  Dr. Kovács V. Gábor ügyvéd
  infokommunikációs szakjogász
  Telefon: 06-30 / 655-8458
  Mail: kovacsvg@kovacsvg.hu


  Összes cikk >>>
  Szakterületek >>>
  Szakmai önéletrajz >>>
  Kapcsolat >>>
  Főoldal >>>