1 2 3 4


FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS MENETE, FOLYAMATA

HITELEZŐK KIELÉGÍTÉSE, ÜGYVEZETŐI ÉS TULAJDONOSI FELELŐSSÉGREVONÁS

A felszámolási eljárás sok lépésből álló folyamat, cikkünkben a felszámolási értékesítés utáni főbb lépéseket tekintjük át. Az értékesítés (árverés, pályázat előtti lépésünkről előző cikkünk szól).

HITELEZŐK KIFIZETÉSE A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS FOLYAMATÁBAN

A felszámolási eljárás alá került cég vagyonának felmérése és értékesítése mellett a követelések behajtása is a felszámolóbiztos feladata. A vagyon értékesítésével, illetve a követelések behajtásával befolyt bevételnek a hitelezők közötti felosztása és kifizetése a felszámolási eljárás menetében a felszámolóbiztos következő feladata. Azt, hogy hogyan kell megállapítani az egyes hitelezőknek járó összeget a Csődtörvény szabályozza. Nagy jelentősége van, hogy egy adott hitelező követelése milyen kategóriába került nyilvántartásba vételre a felszámoló által, mivel a 8 kategória valamelyikébe tartozó követelés csak akkor nyerhet kielégítést, ha a sorban előrébb álló kategóriában lévő valamennyi követelés teljes kielégítést nyert.

FEKETELEVES:
ÜGYVEZETŐ ÉS TULAJDONOS FELELŐSSÉGRE VONAÁSA A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS MENETÉBEN

A felszámolási eljárás menetének eshetőleges elemei is vannak, amelyek azonban komoly negatív kihatással lehetnek az ügyvezetőkre, tulajdosokra, illetve kedvezően befolyásolhatják a hitelezők kielégítését.

Az egyik ilyen eshetőleges eleme a felszámolási eljárás menetének a bűncselekményt elkövetett ügyvezető elleni büntető feljelentés megtétele, amely a csődtörvény alapján a felszámolóbiztosnak kötelezettsége, illetve a feljelentés elmulasztása esetén a felszámolóbiztos bűncselekményt is elkövethet.

Szintén feltételes lépés a felszámolási eljárás folyamatában az ügyvezető által megkötött csalárd ügyletek "annulálása" annak érdekében, hogy a hitelezők minél nagyobb arányban nyerhessenek kielégítést. Nagyon sokáig csak a felszámoló volt jogosult az ezzel kapcsolatos eljárást megindítani, azonban jelenleg már a hitelezőnek is megadja ezt a jogot a csődtörvény.

Nem minden felszámolási eljárásnak a része az adós cég ügyvezetőjének csődjogi vagyoni felelősségrevonása, de egyre több ilyen ügyet látni. Erre szintén a felszámolóbiztos és a hitelezők rendlekeznek jogosultsággal a csődtörvényi rendelkezések szerint.

Sokáig a gyakorlatban alig fordult elő, de az utóbbi években egyre gyakoribb a felszámolási eljárás menete során a céget fantomizáló volt tulajdonos felelősségre vonása és kötelezése a tartozások megfizetésére.

CSŐDVAGYON VISSZASZERZÉSE A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS MENETÉBEN

A csalárd ügyletek következményeinek "reparálása". az ügyvezető vagy a tulajdonos csődjogi felelősségre vonása sok esetben bonyolult kérdés, az Irodánk által folyamatosan figyelemmel kísért bírói ítéletek alapján egyes esetekben nem megfelelő az ügyvédi képviselet a nekik járó pénz után futó hitelezők oldalán, mert láthatólag a bírói a gyakorlatot nem ismerik, illetve nem rendelkeznek megfelelő szaktudással az ilyen típusú eljárásokbanUgyanez elmondható a felszámolási eljárással kapcsolatos ügyédi tanácsadásra is: több alkalommal azt láttuk, hogy az ügyvezető az eljárás során olyan hibákat vétett, amelyeket később már nem lehetett helyrehozni és láthatólag nem megfelelő ügyvédi tanácsadás eredményei voltak.

Dr. Kovács V. Gábor
csődjogi (felszámolási) szakjogász
ügyvéd


Kapcsolódó cikkek:
 • Felszámolás ügyvéd >>>
 • Felszámolás megindítása, kezdeményezése >>>


 • További cikkek felszámolás témában:
 • Felszámolás megindítása, kezdeményezése >>> • Kapcsolódó szakterület:
 • Felszámolás ügyvéd >>>


 • Kapcsolat

  Főoldal


  Kovács V. Gábor Ügyvédi Iroda
  Dr. Kovács V. Gábor ügyvéd
  infokommunikációs szakjogász
  felszámolási szakjogász
  Telefon: 06-30 / 655-8458
  Mail: kovacsvg@kovacsvg.hu


  Összes cikk >>>
  Szakterületek >>>
  Szakmai önéletrajz >>>
  Kapcsolat >>>
  Főoldal >>>