1 2 3 4


FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEI: A FELSZÁMOLÓ KIADÁSAI

A köznyelvben a felszámolási eljárás költségei kifejezést többféle költségre is használják. Sokan felszámolási költségnek nevezik a felszámolás elrendelésével kapcsolatban az adós vagy hitelező oldalán felmerült költségeket (pl.: felszámolási eljárás illetéke, amelyekről előző cikkünkben olvashatók információk: Felszámolás koltségei az eljárás megindításával kapcsolatban >>>.

A köznyelvben felszámolási eljárással kapcsolatos költség néven sok esetben a felszámolási eljárás során, a felszámoló által lebonyolítot szakaszban felmerült kiadásokra utal, cikkünk ezekre a költségekre vonatkozó szabályokat mutatja be, amelyek gyakran kerülnek ügyvéd elé.

A felszámolási eljárás felszámoló által lebonyolított szakaszban jellemzően irattárolási költség, őrzési költségek és nyilvánvalóan az értékesítés költségei merülnek fel felszámolási költségként. Ebbe a körbe tartoznak rendszerint a bankszámlák, értékpapírszámlák költségei, iratanyag rendezése, az adós vagyonával kapcsolatos hivatalos igazolások (pl.: ingatlan tulajdoni lapok), vagyon állagmegóvásáal kapcsolatos költségek. Szintén ide számítandók a felszámolási eljárásba került cég által fizetendő munkabérek, a cég követelései érvényesítésének költségei.

Sok esetben felmerül és ide kell sorolni a felszámoló által megkötött, a felszámolási feladatok elvégzéséhez szükséges szerződésekben foglalt összegeket. Azokat a költségeket azonban a felszámoló nem számíthatja fel ebben a kategóriában, amelyek olyan feladatra vonatkoznak, amelyet a jogszabályok alapján a felszámoló szervezetnek "külsős" igénybevétele nélkül is tudnia kell teljesíteni. A csődtörvény még további tilalmakat is felállít a felszámolási eljárás költségeinek elszámolásával kapcsolatban. A csődtörvény ezen rendlekezésekkel elejét kívánja venni, hogy a felszámoló indokolatlanul számíthasson fel költségeket ezen a címen.

Ezek a költségek a felszámolási eljárás alá került cég vagyonának hitelezők közötti felosztásakor elsőbbséget élveznek. Ezeket a bíróság hagyja jóvá. Amiatt, hogy elsőbbséget élveznek a kielégítéskor, a helyzettől függő, hogy végső soron a hitelezőket vagy a felszámolt cég tulajdonosait terhelik. Jellemzően a hitelezők kapnak kevesebbet az adós vagyona értékesítéséből befolyt pénzből a felszámolási eljárás költségei miatt. Akkor terheli a tulajdonosokat a felszámolási költség, ha számukra, mint a kielégítési sorrend végén álló érintetteknek is jut a felszámolási vagyonból (ez meglehetősen ritka, de jogilag szabályozott eset).

Dr. Kovács V. Gábor
csődjogi (felszámolási) szakjogász
ügyvéd


Kapcsolódó cikkek:
 • Felszámolás ügyvéd >>>
 • Felszámolás megindítása, kezdeményezése >>>
 • Egyszerűsített felszámolás és következményei >>>
 • Felszámolás költségei >>>
 • Felszámolás menete, folyamata a felszámolási vagyon értékesítéséig >>> • További cikk felszámolás k0ltségei témában:
 • Felszámolás költségei >>>


  További cikkek felszámolás témában:
 • Felszámolás megindítása, kezdeményezése >>>
 • Egyszerűsített felszámolás és következményei >>>
 • Felszámolás költségei >>>
 • Felszámolás menete, folyamata a felszámolási vagyon értékesítéséig >>> • Kapcsolódó szakterület:
 • Felszámolás ügyvéd >>>


 • Kapcsolat

  Főoldal


  Kovács V. Gábor Ügyvédi Iroda
  Dr. Kovács V. Gábor ügyvéd
  infokommunikációs szakjogász
  felszámolási szakjogász
  Telefon: 06-30 / 655-8458
  Mail: kovacsvg@kovacsvg.hu


  Összes cikk >>>
  Szakterületek >>>
  Szakmai önéletrajz >>>
  Kapcsolat >>>
  Főoldal >>>